Katalitik Konvertör Nedir?

Katalitik Konvertör Nedir?

2021-03-10
Yazar recephaldiz

Dünyada hava kirliliğinin başlıca sebeplerinden birisi de egzoz gazlarıdır. Egzoz gazları özellikle nüfusu yoğun şehirlerde hayatı olumsuz yönde etkiler.

İşte bu nedenle 1975 yılından bu yana Katalitik konvertörler kullanılmaya başlanmıştır. Dünyada hava kirliliğinin başlıca sebeplerinden birisi de egzoz gazlarıdır.

Egzoz gazları özellikle nüfusu yoğun şehirlerde hayatı olumsuz yönde etkiler. İşte bu nedenle 1975 yılından bu yana Katalitik konvertörler kullanılmaya başlanmıştır.

Katalitik Konvertörler, otomobillerin egzoz çıkış borusuna bağlanır ve çelik kutu şeklinde olan bu parça zararlı gaz emisyonunu azaltır.

Yapısı itibariyle çok basit görünse de bu cihaz havaya salınan zararlı gazları büyük bir kısmını engeller. Bu cihaz, yanma odasına gelen hava-gaz oranlarını optimum seviyede tutarak emisyonlar azaltılır.

Aracın motor devri de göz önünde tutularak yanma odasına gelen hava ve gaz miktarı hesaplanır ve bilgisayar kontrollü işletilir. Böylece yanmamış gaz miktarı da azalmış olacaktır.

Bu gazlar daha sonra katalitik konvertöre gelerek çeşitli reaksiyonlara girer ve zararsız hale gelerek havaya salınır.

Katalitik Konvertörü ne zaman değiştirmelisiniz? - Motorda uyarı ışıklarının yanması - Aracın gücünün düşmesi veya hiç gücü olmaması - Araçta çürük yumurta kokusu gibi pis bir kokunun oluşması Katalitik Konvertör Montajı?

Katalitik çeviricisini elektrikli testere kullanarak kesmelisiniz. Daha sonra çeviriciyi egzoz borularına kaynak yapın ve egzoz sitemini muayene edin.